שאלות
ותשובות

מהי גישת היהדות בנוגע לסוגיית הפסקת הריון?

אנו יוצאים מתוך נקודת הנחה כי דרך התורה היא דרך של צדק רחמים, צדקה, נאמנות וחסד.  ביהדות, לכל חיי אדם, שנולד ולא נולד, יש ערך אינסופי. לא ניתן לסיים את חייו של בן אדם שטרם נולד אלא בנסיבות מקלות נדירות כאשר אין אפשרות אחרת להציל את חיי האם. התורה מתייחסת להולדת ילדים כמצווה וזכות שניתנה לנו על ידי הבורא ומצווה על כל הגברים והנשים לקיים מצווה זו, אם יש ביכולתם.
הרב משה פיינשטיין זצ"ל אמר "לא רק שאסור על יהודים לבצע הפלה, אלא אסור להם לסייע גם ללא-יהודים לבצע הפלה. לפי ההלכה, הפלה אסורה ללא-יהודים; רופא יהודי אינו רשאי לבצע הפלה גם אם היא תגרום לאנטיפתיה כלפי יהודים". (אגרוס משה, חושן משפט ב, ז"ג, ח)הרב פיינשטיין לא רק מסווג את ההפלה כשפיכות דמים; הוא נוקף ומתריע באופן חד נגד הסתמכות על היתר שגוי מבחינתו, להפלת בגלל אבחנה של תסמונת דאון אצל העובר.

האזכור הראשון של הילד שטרם נולד הוא בבראשית בראשית ט, ו-ז: "השופך את דם האדם בתוך האדם דמו ישפך, כי בצלם אלוהים ברא את האדם. וְאַתָּה פְּרִי וּרְבוּ; ותרב על הארץ ותרב בה." התלמוד מפרש את "דם האדם בתוך האדם" לילד שטרם נולד ברחם האם. (תלמוד סנהדרין ל"ז ב).
אתם מוזמנים לעיין במידע נוסף המפרט לגבי התייחסות המקורות היהודיים לקדושת חיי אדם: Judaism: The Original  Pro-Life Religion

הפלה היא הליך רפואי מסוכן לנשים וקטלני לתינוק. הריון ולידה הרבה יותר בטוחים ובריאים. אפשרויות הצלת חיים כוללות אימוץ. זוגות רבים רוצים להורות לתינוקות, וניתן לעשות הסדרים שיאפשרו להורים מולדים תקשורת עם הילד. תמיכה בטיפול בהריון ועזרה מעשית לאחר לידת התינוק זמינה גם כן. עמותת אפרת ונפש אחת בישראל כמו גם עמותות נוספות, יכולים לספק עזרה זו.

כאשר גבר לוחץ על בת זוגו לבצע הפלה, הסיבות הן לרוב חשש מהשלכות חברתיות, כלכליות או פחד מהתחייבות מאבהות. אולם לאחר מעשה עלולים לצוץ אצלו רגשות חרטה ואשמה, התפרצות של כעס וטינה ועוד. לגברים אין זכויות חוקיות בנוגע להפלה, והם עלולים להרגיש חסרי אונים ביכולת להציל את ילדם שלהם, מה שעשוי להוביל לקושי נפשי רב.
למידע נוסף בנושא זה ניתן לעיין כאן: Abortion and Men.

אבות נשכחים וילדיהם הבלתי נשכחים

שימוש של בני נוער באמצעי מניעה מוביל לעתים קרובות להריון, ולכן אמצעי מניעה אינם דרך אמינה להימנע מהריון. הדרך הטובה ביותר להימנע מהריון היא להימנע מפעילות מינית עד לנישואין. להפלה של בני נוער יש תוצאות חמורות רבות. במקום לבצע הפלה, בטוח יותר לבני נוער לבחור אימוץ.
סיכונים להפלות בקרב בני נוער/ גיליון מידע רפואי

היוצא מן הכלל הרבני לאיסור הפלה למטרת הצלת חיי האם כולל רק דרך לידה מכוונת במקרה שאין ידיעה לטיפול אחר המסוגל להציל גם את חיי האם וגם את חיי התינוק. ההיתר המשפטי להצלת חיי האם על ידי הפלת התינוק מוגבל למקרים של סכנה קריטית וסמוכה.
כיום, הריונות המאיימים על חיי האם ניתנים לתיקון על ידי הוצאת התינוק מהרחם. בשלבים מסוימים של ההריון ניתן להציל את חיי התינוק בטיפול נמרץ יילודים. אם השלב מוקדם מדי והעובר אינו בר קיימא, ניתן וראוי לאפשר לו לקבל קבורה בכבוד, ולאחר מכן על ההורים לעבור תהליך אבל רגיל.

על פי 'משנה תורה', ממזר הוא יהודי מן המניין שהתעבר על ידי גילוי עריות או אונס, שאסור לו להינשא ליהודי אחר. למרות האתגרים החברתיים יהודים אלו מוכרים כחלק מהעם היהודי ומסוגלים להגיע לגדולה רוחנית. "ממזר שהוא בן תורה", אומרים חכמים, "קודם לכהן גדול בור.
הפלה, שדינה כעונש מוות, אינה העונש על נסיבות ההתעברות המצערות הללו. התורה מציעה תוצאות מאושרות חיים לאונס וגילוי עריות. דוד המלך עצמו היה צאצא של המואבים, שאביהם היה תוצר של גילוי עריות בין לוט לבתו. בתו של יעקב, דינה, הרתה בת, אסנת, מאונסה על ידי שכם. יוסף נישא לאסנת והוליד את מנשה ואפרים. לא ימותו אבות בגלל בנים, ולא ימותו בנים בגלל אבות; איש איש על פשעתו יומת. (דברים כ"ד ט"ז)

זאת ועוד – מחקרים מראים שנשים שהפילו הריון שנוצר ע"י תקיפה מינית דיווחו שהפלה הייתה פתרון שגוי. רובן העידו שההפלה רק הגבירה את תחושת הטראומה שהן חוו. במקרים רבים, הן נאלצו להתמודד עם לחץ חיצוני חזק או דרישה להפיל. כמעט בכל המקרים בהם הקורבן נכנסה להריון עקב גילוי עריות, הפלה נבחרה על ידי העבריין כדי לכסות על גילוי העריות ולקורבן רק לעתים רחוקות, אם בכלל, הייתה דעה בנושא. אף אחת מהנשים שכן ילדה לאחר תקיפה מינית, לא הביעה חרטה על כך שלא הפילה. רק אלוהים יודע את תרומתו של הילד לעולם הזה. ובמקרה שאין האישה רוצה לגדל את הילד, אימוץ הוא אופציה טובה.

הזכות לחיים של כל בני האדם ניתנת על ידי האל הכול יכול, הבורא. שפע של עזרה ותמיכה לכל החיים הופכים את שירותי ההפלות למיותרים לכל בעל מצפון.
לדברי הרב משה פיינשטיין זצ"ל, "לא רק ליהודים אסור לבצע הפלה, אלא גם אסור להם לסייע ללא-יהודים לבצע הפלה. על פי ההלכה, הפלה אסורה ללא יהודים; זה למעשה פשע מוות. אסור לרופא יהודי לבצע הפלה גם אם היא תגרום לאנטיפתיה ליהודים". (אגרוס משה, חושן משפט ב, ז"ג, ח).
במקביל לדעה זו, הקרן מסכימה עם מדיניות ציבורית המגבילה לא-יהודים ויהודים את הגישה לשירותי הפלות. עם זאת חשוב לציין כי איננו עוסקים בפעילות פוליטית.

לפי נתונים רשמיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מעל 3000 נערות בישראל מתחת לגיל 18 יולדות תינוקות בריאים מדי שנה, וכ-1800 נערות פונות לוועדות להפסקת היריון בשנה.
במדינת ישראל יש זכות לבצע הפלה או לשמור על הריונך – גם ללא אישורם או ידיעתם של ההורים.
זה אומר שעל רופאים או אנשי המקצוע המטפלים מוטלת חובת הסודיות הרפואית, והם אינם רשאים למסור להורים או לאף אחד אחר שום פרט על מצב הנערה ללא אישור מפורש ממנה.
זאת, למעט מקרים של הריון כתוצאה מאונס או התעללות, מצד קרובי משפחה או אנשים שאחראיים עליה מבחינה חוקית, בהם חלה חובה לדווח על כך לגורמים מקצועיים,לשם הגנה על הנערה, וזאת – לא לפני שיודיעו לה על כך.
במקרים רבים, למרות חשש הנערות לספר להוריהן, גילו בדיעבד שלאחר ההפתעה הראשונית, ההורים נרתמו לעזור ולתמוך בהן.

הזכות לבחור אם לשמור על ההריון או להפיל – היא של האישה בלבד ואין צורך לקבל ישור מבן הזוג. יחד עם זאת, במקרים רבים גם בני זוג שמתנגדים להריון מיד כשהם מקבלים את הבשורה, מתרככים ונרתמים לסייע לבנות זוגם ולתמוך בהן בהמשך.

קיימת תמימות דעים בן הרופאים בנוגע לכך שרמת הסיכון בהפלה מאוחרת גבוהה בהרבה מאשר בהפסקת הריון המבוצעת בשלבים מוקדמים יותר. כלומר רמת הסיכון לסיבוכים ונזקים רפואיים לאישה עולה ככל שגיל ההריון מאוחר יותר.

מנתוני משרד הבריאות עולה כי 1.5%-7.5% מההפלות באמצעות כדורים כרוכות בסיבוכים, 15%-50% מהגרידות בשליש השני מסתבכות ומצריכות גרידה חוזרת, זיהומים רחמיים מתרחשים ב- 2%-3% מההפלות בשליש השני להריון, וקרע ברחם ב- 0.5% מהנשים. תופעת הלוואי השכיחה ביותר לאחר הפלה, גם בגיל הנעורים, הנה דיכאון, שנובע משילוב בין שינויים הורמונליים בעלי השפעה מערערת מבחינה נפשית, לבין רגשות קשים של חרטה, אשמה, בושה וצער. לעתים הדיכאון מחייב קבלת סיוע נפשי מקצועי על מנת להצליח להתגבר עליו ולהמשיך בשגרת החיים.

בנוסף, הפלה כרוכה בסיכונים בריאותיים ורפואיים כבדי משקל: הסתכנות בנזק לפוריות: מידת הסיכון לפוריותן של נערות שעוברות הפלה מוצגת כמועטה, אולם אין מחקר מספק לגבי שכיחות הנזקים בפועל לאורך זמן. חשוב שתדעי שסיבוכים אשר עלולים לקרות בעקבות הפלה, שהם נדירים אך בהחלט יכולים לקרות, כמו זיהום ברחם או ניקוב דפנותיו, עלולים להקשות על חלק מהנערות להרות בעתיד.

הרבה מחקרים ונתונים רפואיים זמינים באתר זה, כולל אי פוריות לאחר הפלה, הריון חלופי והימנעות מהריון – לחצו כאן אודות מידע נוסף.

סיבוכים וסיכון להפלה – לאחר הפלה

גיליון מידע/ סיכונים וסיבוכים של הפלה כימית

מחקרים מדעיים מראים כי דיכאון אחרי הפלה שכיח מאוד, אף יותר מדיכאון לאחר לידה, שגם הוא נפוץ יחסית.
דיכאון עלול לקרות כתוצאה משילוב בין שינויים הורמונליים שמתרחשים אחרי הפסקת ההיריון לבין תחושות רגשיות קשות של אבל, אובדן, חרטה, אשמה, חרדה ובושה.
ככל שההיריון נמשך זמן רב יותר לפני ההפלה, ההתמודדות הנפשית עם הפסקתו היזומה עלולה להיות קשה יותר, ומצריכה פנייה לעזרה נפשית מקצועית.  – הסיכונים לבריאות הנפש לאחר הפלה

עינוי מכוון למוות של עובר חף מפשע ברחם באמצעות הרעלה, הרעבה, גרידה או זריקה קטלנית. הליכים אלה נעשים ללא מתן תרופות נגד כאבים לתינוק. מחקר רפואי מראה כי יכולת הכאב מתרחשת כבר בשבוע ה-8 להריון. – לחצו כאן אודות מידע נוסף.

כן. תינוקות שהופלו מאוחר יותר בהריון עלולים להיוולד חיים בטעות ולאחר מכן מאפשרים להם למות, ובמקרים אחרים משאירים אותם בחיים במכוון בשביל מכירה רווחית למתקני מחקר למיצוי איברים.
הפלה של הרחבה ופירוק שלמים (D&X), הידועה גם בשם הפלה חלקית מלידה, היא הליך רפואי נדיר יחסית המשמש להפסקת הריון בשלב מתקדם (בדרך כלל לאחר 24 שבועות), במהלכו צוואר הרחם מורחב בהדרגה ואז העובר מפורק לחתיכות קטנות לפני שכל הגוף יוצא מתעלת הלידה ורק אז מוצא מהרחם. ההליך הזה נאסר בארה"ב על ידי בית המשפט העליון בשנת 2003, ולמרות זאת נחשפו ראיות מתועדות המוכיחות שנוהג זה נמשך. תעשיית מחקר רפואי של מיליארד דולר מניע את הלחץ הפוליטי להכשיר הפלה לאורך כל תשעת חודשי ההריון.

התורה אוסרת על הפלה. בספר בראשית ט' ו' נאמר: "השופך דם האדם בתוך האדם, דמו ישפך, כי בצלם אלוהים ברא את האדם. וְאַתָּה פְּרִי וּרְבוּ; נחיל בארץ ורבו בה." התלמוד מפרש את "דם האדם בתוך האדם" כילד שטרם נולד ברחם אימו. דברים האסורים על פי חוקי נח אסורים גם על יהודים.

הזכות לחיים של כל בני האדם ניתנה על ידי הבורא הכול יכול. שפע של עזרה ותמיכה לכל החיים הופכים את שירותי ההפלות למיותרים ולא מוסריים לכל בעל מצפון. לדברי הרב משה פיינשטיין זצ"ל, "לא רק ליהודים אסור לבצע הפלה, אלא גם אסור להם לסייע ללא-יהודים לבצע הפלה. על פי ההלכה, הפלה אסורה ללא יהודים; זה למעשה פשע מוות. אסור לרופא יהודי לבצע הפלה גם אם היא תגרום לאנטיפתיה ליהודים". (אגרות משה, חושן משפט ב, ז"ג, ח). במקביל לדעה זו, ה-JPLF מסכים עם מדיניות ציבורית המגבילה לא-יהודים ויהודים את הגישה לשירותים המאפשרים עינויים ורצח מכוון של עוברים חפים מפשע ברחם. אנחנו לא עוסקים בפעילות פוליטית.

החריג הרבני לאיסור הפלה כדי להציל את חיי האם נועד לשמש רק במקרה של לידת עכוז כאשר לא הייתה ידועה התערבות אחרת שיכולה להציל את האם והילד כאחד. ההיתר החוקי להציל את חיי האם על ידי נטילת חייו של הילד הוגבל לסכנה חמורה זו. כיום, הריונות המאיימים על חיי האם ניתנים לתיקון על ידי הוצאת התינוק מהרחם באופן אנושי. אם העובר בר קיימא, ניתן להצילו על ידי טיפול נמרץ יילודים. אם אינו בר קיימא, ניתן לאפשר לתינוק להיוולד בשלווה, להיקבר בכבוד, ולאחר מכן לעבור תהליך אבל רגיל. זה הרבה יותר בטוח עבור האם מאשר הליכי הפלה המסכנים גם את חייה. הריון חוץ רחמי הוא כיום המקרה העיקרי שבו יש להפסיק את ההריון כדי להציל את חיי האם. עד שהתגלה הריון חוץ רחמי (בדרך כלל עד 7 עד 8 שבועות להריון) העובר מת ברוב המקרים. האם הפלה אי פעם נחוצה מבחינה רפואית?

על פי 'משנה תורה', ממזר הוא יהודי מן המניין שהתעבר על ידי גילוי עריות או אונס, שאסור לו להינשא ליהודי אחר. למרות האתגרים החברתיים, יהודים אלו מוכרים ככבני העם היהודי ומסוגלים להגיע לגדולה רוחנית. "ממזר שהוא בן תורה", אומרים חכמים, "קודם לכהן גדול בור."
עונש מוות אינו העונש על נסיבות ההתעברות המצערות הללו ורק אלוקים יודע את תרומתו של הילד לעולם הזה.
דוד המלך עצמו היה צאצא של המואבים, שאביהם היה תוצר של גילוי עריות בין לוט לבתו. בתו של יעקב, דינה, הרתה בת, אסנת, שנהרתה בעקבות אונס על ידי שכם. יוסף נישא לאסנת והוליד את מנשה ואפרים.
מחקרים מראים שנשים שהפילו הריון שנולד בתקיפה מינית דיווחו שהפלה הייתה הפתרון השגוי שכן היא רק הגבירה את הטראומה שהן חוו. במקרים רבים, הן התמודדו עם לחץ ודרישות לבצע הפלה. כמעט בכל המקרים בהם הרתה הנפגעת עקב גילוי עריות, ההפלה נבחרה על ידי העבריין כדי לכסות על פשעו ולקורבן רק לעתים נדירות, אם בכלל, הייתה דעה בנושא. אף אחת מהנשים שילדה ילד שנולד בתקיפה מינית לא הביעה חרטה על כך. "לא ימותו אבות בגלל בנים, ולא ימותו בנים בגלל אבות; איש איש על פשעתו יומת". [דברים כ"ד/ט"ז]

הקרן היהודית Pro Life מציעה תכנית ריפוי לנשים וגברים לאחר הפלה שנקראת "תקוות רחל". התכנית מציעה תמיכה נפשית, דיסקרטית, בטוחה, מקבלת ויהודית לטיפול בסוגיות האישיות העמוקות המתעוררות לאחר הפלה. אנו מכבדים ומעודדים את מסע הריפוי של כל אחד, צעיר או מבוגר, גבר או אישה, דתי או חילוני. התכנית מתקיימת בזום הפרטי שלנו ללא עלות.

זקוקה ליעוץ, תמיכה או אוזן קשבת? צרי איתנו קשר

אנחנו כאן בשבילך